środa, 15 października 2014

Jajka a cholesterol - najnowsze badania

Cholesterol a spożycie jajek?

Wytyczne dotyczące konsumpcji jajek i spożycia cholesterolu nie są jednoznaczne, w różnych krajach obowiązują różne wytyczne. W Australii  the National Heart Foundation zaleca aby jeść maksymalnie 6 jajek na tydzień. Te rekomendacje dotyczą zarówno zdrowych osób jak i chorujących na cukrzycę typu 2. Z kolei w USA wytyczne mówią o ograniczeniu spożycia cholesterolu do 300 mg na dzień (1 jajko zawiera ok 200 mg cholesterolu) dla osób zdrowych i sugeruje aby osoby chorujące na cukrzycę typ 2 jedli maksymalnie 4 jajka tygodniowo.

W związku z tymi rozbieżnościami australijscy naukowcy przeprowadzili badania na grupie ochotników chorujących na cukrzycę typu 2 (badanie prospektywne, randomizowane, 140 osób, BMI >25, dwie grupy badawcze). Jedna z grup spożywała 2 jajka dziennie 6 dni w tygodniu, druga grupa mniej niż 2 jajka na tydzień. Okazało się, że to grupa spożywająca dużą ilość jajek miała wyższy poziom HDL, natomiast inne parametry takie jak cholesterol LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości), trójglicerydy oraz glikemia były porównywalne w obu grupach.
Wnioski z badania?
Jajka podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL, nie wpływają natomiast w żaden sposób negatywnie na profil lipidowy ani na poziom glikemii.

Ciekawostki:

  • Jajka zawierają szereg ważnych składników odżywczych, które zmniejszają ryzyko choroby sercowo-naczyniowej takie jak kwas foliowy, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 i argininę ( prekursor tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne).
  • Przeciwnicy jajek mówią o tym, że jajka zawierają dużo tłuszczu, trzeba jednak pamiętać że są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe (44% jednonienasyconych, 11% wielonienasyconego). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędnym elementem diety człowieka ( tzw. witamin F, inaczej egzogenne lub niezbędne kwasy tłuszczowe), gdyż są nam potrzebne do tworzenia ważnych związków (np. prostaglandyn), a nie są syntezowane przez nasz organizm.
  • Oprócz potencjalnie pozytywnego wpływu spożycia jajek na nasz układ krwionośny również łatwiej będzie nam schudnąć wzbogacając nasz dietę w jajka. Spożycie jajek zapewnia nam uczucie sytości na długo, co więcej zwiększa się szybkość przemiany materii i metabolizm lipidów.

Wartości odżywcze jajo kurze średniej wielkości M  (ok 50 g) :
Kalorie 78
Białko 6,7
Tłuszcze 5,3
Jednonienasycone 2
Wielonienasycone 0,7
Nasycone 1,6
Cholesterol 0,22 
Węglowodany 4,1


Teraz pewnie zastanawiasz się ile w takim razie  możesz jeść jajek aby służyły twojemu zdrowiu a nie na odwrót. Najlepiej poradź się specjalisty dietetyka, który pisząc dla Ciebie dietę uwzględni ważne informacje takie jak choroby towarzyszące, nietolerancje pokarmowe, wiek, wagę, kaloryczność diety itp.

1. Pearce KL, Clifton PM, Noakes M. Egg consumption as part of an energy-restricted high–protein diet improves blood lipid and blood glucose profiles in individuals with type 2 diabetes. Br J Nutr, 2011, 105: 584-592;

2. Mutungi G, Ratliff, J, Puglisi, M et al. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate-restricted diet. J Nutr 2008; 138: 272-276

3. The effects of a high egg diet in people with type 2 diabetes mellitus: a three-month randomised controlled trial. N.R. Fuller, I.D. Caterson1, G. Denyer, A. Sainsbury, T.P. Markovic;



A.M.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...