Ryzyko chorób związanych z typem otyłości |
- TYPU JABŁKO (centralna)
- tk. tłuszczowa trzewna (wisceralna)
- tk. tłuszczowa podskórna
- TYPU GRUSZKA (pośladkowo- udowa)
U osób z otyłością typu jabłko (centralną) często występuje zarówno tkanka tłuszczowa trzewna, jak i podskórna. Pomiędzy tkanką tłuszczową trzewną i podskórną brzucha istnieją znaczące różnice zarówno morfologiczne jak i funkcjonalne. Komórki tkanki tłuszczowe trzewnej są małe, natomiast komórki tłuszczowe podskórne mogą osiągać bardzo duże rozmiary. Tkanka tłuszczowa trzewna jest metabolicznie bardziej aktywna niż podskórna czyli może wytwarzać więcej niekorzystnych dla zdrowia związków.
Szczególnie szkodliwy wpływ na nasze zdrowie ma tkanka tłuszczowa trzewna.
Jej nadmiar sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego (patrz rysunek nr 3). Niekorzystne oddziaływanie tłuszczu trzewnego wynika z uwalniania wolnych kwasów tłuszczowych, glicerolu i adipokin bezpośrednio do krążenia wrotnego. W wątrobie pod wpływem tych substancji zachodzi wiele reakcji i powstają czynniki zapalne takie jak białko C-reaktywne które przyczynia się się do rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Zespół metaboliczny |
Otyłość typu jabłko Otyłość typu gruszka |
A.M.