poniedziałek, 13 października 2014

Zielona herbata - najlepszy antyoksydant?

Korzyści zdrowotne płynące z picia zielonej herbaty są przeogromne!  W Polsce wciąż ten napój nie jest zbyt popularny, nie zdajemy sobie sprawy jakim jest "skarbem natury". 

Większość korzystnych efektów wynikających z picia zielonej herbaty jest związanych z jedną grupą substancji aktywnych: katechinami. Są to związki polifenolowe z grupy flawonoidów. Związki te stanowią 25 - 30% suchej masy liścia herbaty. Są one bardzo silnymi przeciwutleniaczami (antyoksydantami). 

Stwierdzono, że EGCG jest 25 - 100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.
W zielonej herbacie stwierdzamy 4 główne katechiny:
 epikatechinę (EC),
 epigallokatechinę (EGC),
 galusan epikatechiny (ECG)
 galusan epigallokatechiny (EGCG).


Działanie zielonej herbaty:
  • ochronne na komórki nerwowe , zapobiega obniżeniu sprawności intelektualnych u ludzi w starszym wieku
Badania przeprowadzone na hodowlach komórkowych neuronów pokazały, że neurony do których wcześniej podany był ekstrakt z zielonej herbaty i katechiny po potraktowaniu ich amyloidem przeżywały. Natomiast neurony potraktowane tylko amyloidem (białko odkładające się w mózgu jest przyczyną choroby Alzheimera) ginęły. Katechiny stanowią wiec świetną ochroną przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
  • zapobiega wielu nowotworom (płuc, jelita grubego, przełyku, jamy ustnej, żołądka, jelita cienkiego, nerki, trzustki i piersi), działa antyproliferacyjnie oraz aktywuje czynniki antynowotworowe

  • ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Azjaci od wieków wykorzystują zieloną herbatą w leczeniu biegunek i duru brzusznego.
              Katechiny zawarte w zielonej herbacie są doskonałymi inhibitorami procesu  zapalnego wywołanego przez bakterie Helicobacter pylori. Zainteresowanych odsyłam do artykułów:

                      Takabayashi F, Harada N, Yamada M, Murohisa B, Oguni I:   Inhibitory effect of green tea catechins in combination with sucralfate on Helicobacter pylori infection in Mongolian gerbils


  • ma działanie przeciwgrzybicze - badanie in vivo, Candida albicans
  • zapobiega zatruciu toksycznemu wątroby, ma działanie antyproliferacyjne na komórki wątroby, hipolipemizujące (m.in. obniża poziom "złego cholesterolu")
  • obniża masę ciała
  • obniża ciśnienie krwi a tym samym redukuje ryzyko udaru mózgu, choroby wieńcowej.
  • obniża ilość glukozy we krwii
  • zapobiega osteoporozie
Zielona herbata powoduje wzrost gęstości mineralnej kości a tym samym obniża ryzyko wystąpienia złamań. 




Czarna herbata niestety nie posiada większości tych właściwości. W procesie fermentacji jej katechiny zostają utlenione do barwnych związków: teaflawiny i tearubigenu. Związki te nadają jej ciemno pomarańczową barwę.


A.M.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...