Czy jednak faktycznie glutaminian sodu jest ucieleśnieniem zła?
Czy da się go całkiem wyeliminować? I czy taka eliminacja ma sens?
Już od pierwszego dnia życia rozkoszujemy się smakiem glutaminianu sodu ! Mleko kobiece zawiera go całkiem sporo - 10 razy więcej niż mleko krowie.
Jakie inne produkty zawierają go naturalnie w dużych ilościach?
Produkty bogate w białko (mięso, ryby, owoce morza, sery), produkty poddane fermentacji (pasta miso, sos sojowy, sos ostrygowy) oraz grzyby i niektóre warzywa (pomidory, ziemniaki).
Dalej zostajemy przy swoim jeśli chodzi o spożywanie chipsów, zupek instant czy kostek rosołowych - zdecydowanie odradzamy. Zachęcamy jednak do korzystania z naturalnych produktów bogatych w glutaminian sodu aby nasze dania były smaczne i aby okres odchudzania (nauki zdrowego żywienia) nie kojarzył nam się z pozbawionym smaku jedzeniem.
Wiele z tych produktów poza walorami smakowymi ma również bardzo wiele składników odżywczych:
- pasta MISO - probiotyczne działanie na układ pokarmowy, bogata w witaminy i minerały, niskokaloryczna
- glony KOMBU - doskonałe źródło wapnia i innych minerałów
- Ketchup - bogaty w likopen (ochrona przed chorobami ukł. krążenia, nowotworami). Wybieraj ketchup bez dodatku cukru !
- Ryby, Krewetki - bardzo dobre źródło białka i kwasów Omega-3 (DHA, EPO)
Parmezan jest bardzo bogaty w glutaminian sodu ! Niestety jest on dużo bardziej kaloryczny niż powyższe produkty 100 gram to 430 kcal. Na szczęście często jedna łyżka (22 kcal) wystarczy aby nasze danie nabrało aromatu :)
Co daje nam używanie glutaminianu sodu w rozsądnych ilościach ?
Glutaminian sodu zawiera 3 razy mniej sodu niż jest w soli kuchennej. Stosowanie glutaminianu sodu w połączeniu z małą ilością soli kuchennej daje nam możliwość zredukowania ilości sodu w daniu nawet o 40%, nie tracąc przy tym smaku :)
Zdj. 2 - livwater.blogspot.com
A.M.