poniedziałek, 8 grudnia 2014

Odpowiedzi na Wasze pytania cz. 3 cukrzyca

5. Jaką dietę stosować przy cukrzycy?
Cukrzycy muszą uważać na ilość spożywanych owoców!

Osoby chore na cukrzycę powinny jeść regularne posiłki, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi. Nieregularne spożywanie pokarmów prowadzi do spadku glukozy we krwi, czyli hipoglikemii, co jest niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia. 

Ważna jest również ilość i jakość spożywanych produktów. Często osoby chore na cukrzycę typu 2 mają nadwagę lub otyłość.

 Należy wprowadzić do menu węglowodany złożone (czyli pełnoziarniste pieczywo, kasze: gryczaną, jaglaną, jęczmienną, pęczak, ryż brązowy). Węglowodany mają największy wpływ na stężenie glukozy we krwi po spożyciu posiłku. A te pochodzące z produktów pełnoziarnistych dłużej utrzymują wyrównane stężenie glukozy we krwi. Dla normalizacji stężenia glukozy we krwi u osoby z cukrzycą największe znaczenie ma przestrzeganie w diecie ilości węglowodanów, głównie u osób leczonych insuliną.

Z kolei białko w diecie powinno stanowić 15-20% kaloryczności diety. Najlepszym źródłem białka w diecie są chude mięso (cielęcina, królik) i drób, chude i tłuste ryby (dorsz, sandacz, mintaj, łosoś, śledź, halibut, makrela), chude twarogi, fasola, groch, soczewica. Białko dostarcza aminokwasów, czyli cegiełek, z których zbudowane są wszystkie komórki organizmu człowieka i w  zasadzie nie wpływa na stężenie cukru we krwi.

Cukry proste znajdują się również w napojach, zalecamy uważne czytanie etykiet.
W diecie cukrzyka nie może zabraknąć tłuszczu (w tłuszczach rozpuszczają się niektóre witaminy i aby dostarczyć je do organizmu, musimy do menu wprowadzić tłuszcze). Najlepiej tłuszcze "zdrowe"- nienasycone, które nie będą podnosiły cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dlatego należy wprowadzić tłuste ryby (łosoś, halibut, śledź, tuńczyk, makrela), olej lniany nieoczyszczony, olej rzepakowy lub oliwę z oliwek). A wyeliminujmy wieprzowinę, masło, smalec. Tylko pamiętajmy, aby z ilością olejów nie przesadzać, bo zawierają sporo kalorii.

2/3 naszego talerza powinny stanowić warzywa (surowe lub gotowane al dente). Są niskokaloryczne, stanowią źródło wielu witamin. Najlepsze będą brokuły, sałata, ogórki, szpinak, kalarepa, rzodkiewka, surowa marchew, surowy seler tarty, papryka, pomidory.
Pamiętajmy, aby warzywa zjadać na surowo lub krótko gotowane !

Z kolei owoce zawierają fruktozę (cukier prosty), który podnosi poziom glukozy we krwi. Dlatego najlepiej zjeść 1 owoc dziennie. Unikajmy bananów, winogron, gruszek, śliwek, owoców suszonych, czereśni, arbuzów. Najlepiej wybrać jabłko, grejpfruta, wiśnie, owoce leśne.

Należy z diety całkowicie wyeliminować cukier, słodzone napoje, miód, ciasta, ciasteczka. A jeśli mamy silną ochotę na "coś " słodkiego przygotujmy kisiel lub galaretkę b/cukru, bo słodycz będzie z owoców.

Dietetyk OTC
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...