wtorek, 9 grudnia 2014

Odpowiedzi na Wasze pytania cz.4 nietolerancja pokarmowa

6. ...to jest tak szeroki temat, że trudno zadać jedno pytanie odnośnie nietolerancji pokarmowej chciałabym bardziej zrozumieć czego nie powinnam mieszać w posiłkach, mając nietolerancje na ryby, cytrusy, banany. Co jeszcze powinnam wyeliminować całkowicie? 

Tak, to prawda temat nietolerancji pokarmowej jest bardzo szeroki więc może zacznę od przedstawienia podstaw a następnie rozwinę dalszą część pytania :)

Nietolerancja pokarmowa IgG- zależna można powiedzieć, że jest bardzo przebiegła. Objawy jakie daje są:
  •  mało charakterystyczne,
  •  często występuje kilka objawów pozornie nie związanych ze sobą,
  •  pojawiają się one w bardzo rożnym czasie od spożycia nietolerowanego produktu.
Z tych właśnie względów tylko doświadczony lekarz, który widział już wiele obliczy tej choroby potrafi ją rozpoznać.

Stosunkowo często obserwuje się nietolerancję na produkty, które zazwyczaj pojawiają się w posiłkach pacjenta. I tak np. pszenica, żyto, mleko, jajka, owies  mogą wywoływać objawy nietolerancji a my ich nawet o to nie podejrzewamy bo przecież to takie "zwykłe jedzenie". Ponieważ jemy te produkty prawie non stop nie jesteśmy w stanie zaobserwować czy poczujemy się lepiej odstawiając je. A z drugiej strony niepotrzebnie eliminując je z pożywienia możemy niepotrzebnie narazić się na niedobory pokarmowe.

W przypadku nietolerancji pokarmowej również ilość spożytego produktu ma znaczenie, gdy zjemy niewielką ilość objawy mogą być bardzo słabe, wręcz niezauważalne. I to jest jedna z wielu różnic między nietolerancją a alergią pokarmową. W alergii odpowiedź pojawia się nawet po spożyciu bardzo małej ilości pożywienia.

Tak naprawdę by w dużym stopniu upewnić się że dany produkt nam szkodzi musielibyśmy przez co najmniej 4 tyg nie jeść go wcale i obserwować swój organizm a następnie wprowadzić ponownie do diety i znowu obserwować przez 4 tyg... Ponieważ jednak często występuje nietolerancja na kilka produktów musielibyśmy latami robić takie próby. Na szczęście istnieją testy z kropli krwi, które to pozwalają nam dowiedzieć się dokładnie które produkty i jak mocno nam szkodzą.Testy te oceniają przeciwciała IgG na poszczególne produkty.  Poniżej fragment wyniku testu FIT 184, wyniki podane w procentach mówią o tym jak dużo jest przeciwciał i jak bardzo silne reakcja wystąpi po spożyciu danego produktu.

Fragment wyniku jaki otrzymuje pacjent po wykonaniu testu FIT 184 (badającego 184 produkty).



Domyślam się, że osoba pytająca obserwuje u siebie pogorszenie stanu zdrowia po spożyciu ryb, cytrusów, bananów i na tej podstawie podejrzewa, że cierpi na nietolerancję pokarmową.
Niestety nasze podejrzenia nie zawsze się zgadzają ze stanem faktycznym bo może się np. okazać, że przypraw do ryb, imbir, pietruszka lub tylko jeden gatunek ryb jest nietolerowany i wtedy niepotrzebnie rezygnujemy z całej grupy produktów.

Wyeliminowanie wszystkich ryb z diety nie jest dobrym pomysłem, ponieważ ryby są wspaniałym źródłem kwasów omega-3 (mają dużo więcej DHA niż olej lniany) które to są nam bardzo potrzebne. A poza tym ryby są świetną porcją białka zastępującą mięso.

U wszystkich naszych pacjentów z objawami nietolerancji pokarmowej wykonujemy test i następnie dopiero na podstawie jego wyniku dietetyk opracowuje zbilansowaną dietę eliminacyjną. Dietetyk znajduje zamienniki dla produktów nietolerowanych tak aby nie zabrakło nam substancji odżywczych w nowej diecie.

Więcej informacji:

Promocyjne ceny testów

Nietolerancja pokarmowa
Przykłady wyleczeń pacjentów

Zespół przeciekającego jelita
Skąd się bierze zespół przeciekającego jelita






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...