Jego założenia to prostota, naturalność i świeżość oraz unikanie jak ognia przetworzony produktów spożywczych.
- Naucz się doceniać naturalny smak warzyw i owoców. Ugotowałeś na parze warzywa to nie zabijaj ich smaku bułką tartą i masłem, dodaj tylko łyżkę dobrego gatunkowo oleju tłoczonego na zimno i szczyptę soli. A owoce? One również nic nie potrzebują bo same w sobie są przepyszne. Truskawki, jagody, maliny wcale nie potrzebują nabiału i cukru !
- Wędliny i paczkowane mięso często zawierają szkodliwe dla naszego organizmu dodatki których możemy unikać o ile dokładnie czytamy etykiety. Niestety wędliny zawierają nawet 50 razy więcej azotanów i azotynów niż nieprzetworzone mięso. Bardzo dobrym sposobem gdy dostęp do dobrych wędlin jest ograniczony jest samemu upieczenie kawałka mięsa- znakomicie smakuje w kanapkach. Parówki, kiełbasy i wędliny wybieraj te o najbardziej naturalnym- najkrótszym składzie. Modyfikowana soja jest dodawana na potęgę do tego typu produktów aby obniżyć cenę ich produkcji.
- Majonez, ketchup i przyprawy to również produkty w których aż roi się od chemicznych substancji poprawiających smak. Majonez można przygotować samemu, jest przepyszny a nie zajmie nam to więcej niż 5 minut :) Przygotowanie ketchupu to więcej pracy, na szczęście można znaleźć w sklepach ketchupy o prostym i zdrowym składzie. Niektóre przyprawy szczególnie typu kostka rosołowa czy dania w 5 minut mają dużo sztucznych dodatków- uważnie czytaj ich składy.
- Bądź uważny kupując nabiał. Niestety producenci chcąc zaoszczędzić używają wypełniaczy które mają imitować dany produkt. Uważaj też na jogurty, serki owocowe bo często mają sporo cukru.
- Jak już się pewnie domyślasz nie zostało Ci dużo słodyczy, które możesz jeść bowiem praktycznie wszystkie zawierają masę chemii. Na szczęście natura dała nam miód, daktyle, banany, rodzynki, orzechy, kokos i dzięki tym produktom nawet gdy najdzie cię ochota na coś słodkiego to zawszę możesz coś takiego wyczarować w swojej kuchni :)
- Ponieważ pieczywo stanowi bardzo ważny element naszej diety zwróć uwagę czy aby nie zawiera spulchniaczy, polepszaczy smaku i innych dodatków.
Zasady minimalizmu w żywieniu:
- Zawsze sprawdzaj skład produktu który chcesz kupić i wybieraj tylko te które mają jak najmniej sztucznych dodatków, konserwantów itp.
- Nie kupuj produktów które zawierają cukier lub sztuczne słodziki.
- "Nie zabijaj" przyrządzanych przez siebie pokarmów zbyt ciężką obróbką taką jak panierowanie czy smażenie na głębokim tłuszczu.
- Wybieraj dobre gatunkowo oleje tłoczone na zimno i dodawaj je do już ugotowanych potraw, sałatek.
A.M.